De rijke geschiedenis van Prins Bernhardpark

Prins Bernhardpark was vanaf eind 19e eeuw deel van het jachtterrein van de familie Blijdenstein. Jan Albert Blijdenstein, medeoprichter van de Nederlandse Heidemaatschappij, had de oorspronkelijke heidevelden op de Lonnekerberg laten beplanten met naaldbomen.
 


In de loop van 1940 vorderde de Duitse bezetter dit gebied en realiseerde er het Nordlager. Het Nordlager werd in 1940 aangelegd als legeringskamp; hier werden ruim 20 panden gebouwd voor voorzieningen en huisvesting van grondpersoneel voor het verderop gelegen vliegveld. Het Nordlager vormde de oorspronkelijke hoofdingang van de vliegbasis; de toegangsweg liep langs het nog aanwezige wachtgebouw, vanaf de Oldenzaalsestraat over de Lonnekerberg naar de oude verkeerstoren. Na de oorlog werd het Nordlager door de Nederlandse autoriteiten omgedoopt tot Oostkamp.
Op Prins Bernhardpark staan nu nog een tiental historische panden uit de jaren '40-45. De verschillende oorspronkelijke elementen van het voormalige legeringskamp zijn nog duidelijk zichtbaar. De panden bezitten onderling verwante detaillering, zoals vensters en stalen luiken. Het geheel is een eenheid in een boomrijk gebied. Wijlen Prins Bernhard kwam graag jagen vanuit de officiersmess, een van deze historische panden. Deze 'Mess' vormt het centrale punt op Prins Bernhardpark.